16. oktober – SVETOVNI DAN HRANE
16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.
Svetovni dan hrane je v svojem bistvu poziv k dejanjem. To je dan za razmislek o dejstvu, da milijoni ljudi po vsem svetu še vedno trpijo zaradi kronične lakote in podhranjenosti. Spodbuja nas, da razmislimo o širših posledicah prehranske varnosti za zdravje, izobraževanje in gospodarski razvoj. V svetu z obilnimi viri je vztrajna lakota močan opomin na potrebo po spremembi.
Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost«.
Kmetije po svetu proizvedejo dovolj hrane, da lahko nahranijo več kot svetovno prebivalstvo, a lakota še vedno ostaja. Približno 733 milijonov ljudi na svetu se sooča z lakoto zaradi ponavljajočih se vremenskih šokov, konfliktov, gospodarskih padcev, neenakosti in pandemije. To najbolj prizadene revne in ranljive.
Hrana je za zrakom in vodo tretja najosnovnejša človekova potreba – vsak bi moral imeti pravico do ustrezne hrane.
Osnovna prehranska znanja učenci kontinuirano pridobivajo v vseh razredih osnovne šole pri različnih dejavnostih in predmetih, najbolj pa pri pouku gospodinjstva in organizirani šolski prehrani.
Tudi naša šola bo v letošnjem letu aktivno vključena v prizadevanja ob svetovnem dnevu hrane. Prizadevali se bomo k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja ter modremu in varčnemu ravnanju z naravnimi viri.
Več na povezavi: