Skoči na glavno vsebino

24. april – Slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljena.

Poudarek je na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. V okviru tega dne se odvijajo različne dejavnosti, namenjene preprečevanju izgube hrane in zmanjševanju odpadkov.

Izobraževalne aktivnosti na naši šoli

Na šoli so se ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane te dni odvijale številne izobraževalne aktivnosti v okviru katerih so se otroci s pomočjo učiteljev pogovarjali in razmišljali o pomenu zavržene hrane in njenih negativnih posledic na okolje, gospodarstvo in družbo. S tovrstno akcijo želimo otroke še dodatno spodbuditi k odgovornemu ravnanju s hrano. Preko šolskega radia smo na to temo k razmišljanju pozvali vse učence in jim na kratko predstavili problematiko zavržene hrane. V avli šole smo uredili kotiček z izobraževalnim gradivom in predstavili nekaj receptov kako lahko iz ostankov hrane pripravimo nove jedi. Z učenci OPB pa smo pripravljali odličen sadni napitek iz prezrelega sadja, ki bi sicer verjetno pristal kot odpadek.

Ob tem dnevu je ključno širiti pomembno sporočilo, da je hrana vrednota in da moramo z njo tako tudi ravnati.

Prispevek pripravila: Saška Jelen

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost